Academia de Ştiinţe Juridice din România

Activitatea Membrilor

„Inteligența artificiala azi – O perspectiva a dreptului, a drepturilor omului, a eticii și nu numai” este genul de carte care ne influențeaza, ne modifica percepțiile și ne propune abordari inedite ale temelor fundamentale.

Depașind ingrijorarile lui Albert Einstein, care declara ca „a devenit cumplit de evident ca tehnologia ne-a depașit umanitatea” și susținand indemnul aceluiași celebru fizician care concluziona ca „spiritul uman trebuie sa se ridice deasupra tehnologiei”, autorii ne indeamna sa privim spre viitor și sa ne asumam consecințele deciziilor prezente.

Nu știu daca suntem toți pregatiți pentru aceasta carte, dar, așa cum susținea și Edward Morgan Forster, este genul de „lucrare care a ajuns puțin mai departe pe cararea pe care și noi inșine o vom strabate”.

 

Prof. univ. dr. Bogdan CIUCA

Președinte al Academiei de Științe Juridice din Romania

Conferinta Internationala 12-13 mai 2023

Noile valori ale Uniunii Europene ”adăugate” (”adiacente”) la articolul 2-TUE: (1) ”Protecția Bugetului și a intereselor financiare de către Instituțiile UE și (2) ”Egalitatea de gen”. Rapoartele anuale ale Curții de Conturi a UE. Sinteză 2014-2020
Prof. univ. dr. Marin Voicu Membru de onoare al Academiei Oamenilor de Știință, Președintele Secției de drept internațional și drept comparat a Academiei de Științe Juridice, fost judecător ÎCCJ, fost judecător CEDO

MESAJ
Conferința Internațională  Patrimonium VI
„Protejarea patrimoniului cultural național în România și Republica  Moldova. Proiectul
Codului patrimoniului cultural”, Alba Iulia, 19-20 mai 2022.

Facultatea de Drept și Științe Administrative din cadrul 

Universității „Ovidius” din Constanța la ceas aniversar, 19 mai 2022

Împlinirea a 30 de ani de la înființarea specializării „Drept” din cadrul singurei universități din lume care îi poartă numele celebrului poet latin Publius Ovidius Naso ne  oferă plăcuta și onoranta ocazie de a transmite un gând bun și un mesaj de felicitare corpului profesoral, studenților, masteranzilor și absolvenților Facultății de Drept și Științe Administrative.

Discursul domnului Bogdan Ciuca cu ocazia Galei Premiilor Uniunii Juridice din Romania, 2019
Este, evident, o ipostază extrem de onorantă. Dar, cumva, mă simt și pus într-o situație oarecum delicată, pentru că acest premiu și acest moment cumva se datorează unui proiect care se cheamă „Buletinul notarilor publici”, o publicație notarială care, iată, împlinește anul acesta 95 de ani și la care au contribuit mult mai mulți decât persoana pomenită de dl profesor Duvac, de-a lungul timpului oameni determinați, oameni hărăziți, oameni cu pasiune, care au „ars” pentru un asemenea proiect și care au făcut ca astăzi, la 95 de ani, să putem vorbi despre Buletinul notarilor publici, o publicație profesională. Mai mult …
Discursul domnului Nicolae Popa cu ocazia Galei Premiilor Uniunii Juriștilor din România, 2019 Universul Juridic
Domnilor colegi, sunt profund impresionat de gestul conducerii Uniunii Juriștilor, colegilor din conducerea Uniunii Juriștilor și din conducerea Academiei de Științe Juridice pentru premiul acesta de excelență, cu ocazia împlinirii unei vârste. A spus prietenul și colegul meu, dl profesor Augustin Fuerea, atâtea lucruri, încât m-au copleșit și mă întrebăm dacă este vorba de mine. Mai mult …

 

În ziua de 27 noiembrie 2019, la sediul Institutului Transfrontalier de Studii Internaţionale şi Justiţie Penală – Centrul pentru Studii Internaţionale şi Drepturile Omului din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, s-au desfăşurat lucrările Colocviului ştiinţific „Drept internaţional. Drept UE. Drept naţional – Noi interacţiuni normative şi conceptuale”.

În cadrul colocviului, prof. univ. dr. Ovidiu Predescu, secretar general al Academiei de Ştiinţe Juridice din România, a prezentat comunicarea cu tema Criza conceptului de ordine mondială.

Cu acest prilej a fost semnată Iniţiativa-Apel privind reconstituirea Şcolii române şi elaborarea Doctrinei naţionale de drept internaţional public. Din partea ASJR documentul a fost semnat de domnul Ovidiu Predescu.

Discursul domnului Bogdan Liviu Ciucă cu prilejul Zilei Justiției

Dle președinte, dna președinte Ciucă, dna judecător Baltag, dna rector Smaranda Angheni, dle profesor Predescu, dle decan Baias, dna președintă Badiu, doamnelor și domnilor!

Sunt onorat să particip la evenimente de acest fel, cu teme atât de importante; și, mai ales, să mă aflu în aceeași sală cu dumneavoastră. Ca o observație de ordin personal, mi-a plăcut tare mult ideea – și îmi place în continuare – ca să se serbeze Justiția în casa celor care făuresc justiția. Suntem, în sediul Uniunii Naționale a Juriștilor din România și al Academiei de Științe Juridice din România, profesioniști care au contribuit la ceea ce se cheamă justiție. Mai mult …

Discursul domnului Ioan Chelaru în cadrul Conferinței naționale de Drept civil. Familia și parteneriatul civil

Doamnelor și domnilor,

Nu poate să nu-mi fie dor de o scurtă demonstrație de istorie a dreptului: când Biserica s-a extins în toată Europa și, drept urmare, încheierea și oficierea căsătoriilor, care aparținuse vechilor sacerdoți, a trecut la Biserici, preoții și episcopii au păstrat integral concepția logică a dreptului roman, doar că au trebuit să împace această logică și cu miracolul Învierii. Mai mult …

Discursul domnului Ovidiu Predescu cu prilejul Zilei Justiției

Mulțumesc, dle președinte. Onorat prezidiu, doamnelor și domnilor reprezentanți ai profesiilor juridice din România, doamnelor și domnilor profesori, stimați colegi, stimați reprezentanți ai presei juridice din România… Sunt aici reprezentanții portalului Universul Juridic, platformei Juridice.ro și, nu în ultimul rând, ai Lumii Justiției. Vă mulțumim frumos, și în calitate de director al publicațiilor Dreptul, vă mulțumesc frumos, tuturor, bineînțeles, că ați acceptat invitația noastră, de a sărbători împreună Ziua Justiției.  Mai mult …

Discursul dlui Marin Voicu cu ocazia Conferinței „Starea justiției în România după aderarea la Uniunea Europeană” (Laudatio prof. univ. dr. Valeriu Stoica). Citește …

Discursul dlui Marin Voicu în cadrul Galei Legal Point nr. 1/2019. Citeşte …

Discursul dlui prof. univ. dr. Bogdan Ciucă – Statul de drept în România la 100 de ani de la Marea Unire. Rolul profesiilor juridice (Ziua Justiției 2018). Citeşte …

Unirea a stat sub semnul demnității – naționale, a românilor, elitelor, oamenilor de rând. Citeşte …

Prof. Ioan Alexandru: Doctor honoris causa, Universitatea Danubius Galaţi (2010). Vizionează …